Artante

Praedor Wikistä

Artanten usko on Jaconian valtauskonto.

Artante on luojajumala, josta käytetään myös nimitystä 'Kuninkaiden jumala'. Artanten uskovan ylläpitävän tuonpuoleisessa omaa hoviaan ja valtakuntaansa.

Artantelaisessa maailmankuvassa on tarkka hierarkia ja jokaisen on tiedettävä oma paikkansa ja arvoasemansa.

Marttyyrit, autuaat ja sankarit

"Tullakseen Artanten kirkon marttyyriksi on vainajan sekä kuoltava uskon puolesta, että oltava autuas jo eläessään. Todistajien vahvistamat ihmeet ja suuret saavutukset ovat merkkejä Kuninkaiden jumalan suosiosta, etenkin jos vainaja on muuten elänyt moitteettomasti ja osoittanut hurskautensa sanoin ja teoin. Kuolevaisten kuninkaiden aikana yleisesti tunnustettuja marttyyreja on ollut vähän. Nimitys on toisinaan annettu myös joillekin, jotka eivät sitä ehkä ansaitsisi. Emme kuitenkaan halua tahrata kenenkään sädekehää – riittää, että viittaamme vain niihin, jotka tiedämme varmasti sen arvoisiksi.
Ylipappi Eliros Hogar oli Angarin pääkaupungissa, kun barbaarit hyökkäsivät. Todistajien mukaan hän kuoli pakanallisen sotaherran Iram Kadirin kädestä. Jotkut uskonoppineet ovat sitä mieltä, että Hogarin pyrkimykset vuorten heimojen käännyttämiseksi oikeaan uskoon tekivät hänestä autuaan jo eläessään. Toiset ovat sitä mieltä, että koska menestystä hänellä ei ollut, myös Artanten suosion laita on vähän niin ja näin."
- Ylipappi Vesparion, Farrignian Artanten kirkon patriarkka (Pitkien varjojen maa)

Esimerkkejä marttyyreistä, autuaista ja sankareista

Autuas Nekorius: yksi Artanten senniittimunkkikunnan perustajista. (Kuninkaiden kirja)

Epävirallista tietoa: Marttyyri Salope: aatelisnainen, josta jokin (Farrignian?) kuningas yritti tehdä jalkavaimonsa, mutta kun se ei onnistunut, antoi rääkätä tämän kuoliaaksi. (Mm. Niksi-praedor.)


Marttyyri Zerakel: hän suojelee myrkytyksiltä ja tuo hyvää säätä.

Sankari Taran: Tämä Taran-menetelmän kehittäjä ja kuuluisa Musta kissa - ja praedor - on sankareista suosituimpia.

Sankari Valiar Mada: Ensikuningas tunnustetaan kaikkialla Artanten sankariksi – tai ainakin niissä valtioissa, joissa hallitsija on Mada-sukua.

Viitteet

'