- "Kuules, Simjon-kulta! Tästä etelään päivämatkan päässä on yksi majatalo. jossa erityisesti haluan käydä! Sen nimi on Cerene ja se on vain parin virstan päässä tiestä. Se on yksi Farrignian kuuluisista kylpylöistä. Vesi tulee kuumasta lähteestä", Phekda selitti ukolle innoissaan. - Gorgonius, T: Nuori Kissa, s. 38
Jaconiassa on ainakin 10000 yleistä kylpylää ja saunaa. Useimmat niistä ovat toki pieniä. On myös suuria kylpylöitä, jotka on useimmiten perustettu paikkaan, jossa on kuuma lähde tai erityisen mineraalipitoinen vesi. On myös roomalaistyylisiä kylpylöitä, jotka lämmitetään lattialämmityksellä. Kuumia lähteitä löytyy monista paikoista, joissa ei edes ole muuta tuliperäistä toimintaa. Niitä pidetään velhokuninkaiden luomuksina. Kaikenlaisia kylpylöitä löytyy: antiikin Rooman tyyppisiä, turkkilaisen hamamin tapaisia, suomalaistyyppisiä saunoja, terveyskylpylöitä tai pyhimyksen siunatuksi uskottuja paikkoja joiden vesiä myös juodaan, keskiaikaisen tyyppisiä paljukylpyjä, japanilaistyyppinen ofuro - usein kuuman lähteen yhteydessä, ja niin edelleen.
Jaconian 50 tunnetuinta kylpylää
Kylpylöistä ja kylpyläkulttuurista on kirjoitettu Jaconiassa paljon ja niitä on listailtu monenlaisilla kriteereillä. Tämä vanha lista on tunnetuin kylpylöiden luettelo. Innokkaimmilla kylpyjen harrastajilla on tavoitteena matkustaa kaikkiin näihin 50 kylpylään. *Kylpylä on nimetty autuaan, marttyyrin tai sankarin mukaan.
- Angar: Boryon, Jättiläisen amme, Silac
- Farrignia: Arla, Aquaviva*, Badrac, Banja, Cerene, Eviana, Kastalia, Kolmen Kuninkaan lähde, Kupka, Marmoripalatsi, Salubria* (erityisen terveellisenä pidetty poreileva lähdevesi), Savulahti, Taran*
- Galth: Grannus*, Hagone, Salus
- Holrus: Armon vedet, Ihmeitätekevän veden virta, Korkeimman uskon kylpylä, Neitsyen maito, Teoosien kuohu, Marttyyri Hachamerin lähde*, Uskon ja toivon lähde, Marttyyri Mactoirdhealbhachin vedet*
- Oft: Kusastu*, Pebbu, Palanga, Sanduny
- Piperia: Hapsal, Ragazin kuumat lähteet*
- Poth: Pothin yleiset saunat eivät ole päässeet listalle, mutta eräällä takapihalla sijaitsee allas, johon sikojen virtsa johdetaan. Sitä on nimitetty piloillaan "Vanhan Taworin kylpyläksi" siitä asti, kun metsäläisten kuningas Miran hukutti sinne kolme Halverin kauppahuoneen edustajaa.1
- Selfia: Arimin*, Gellebrino*, Lakroix, Maitojoki, Riomelo, Tivoli
- Seres: Haseki, Serestel*
- Sunia: Dogo, Gellert, Kultalootus
- Travan: Rubiiniluola, Emmbarin lähde*
- Tutus: Tutusin neljä suurta kylpylää: Juvia, Saturnia, Neptunia, Ureania
Asiantuntijoiden mielestä Kusastun ja Ureanian vedet muistuttavat hämmästyttävästi toisiaan!
Circolin kylpylöitä ei yleensä oteta listoille koska niihin pääsevät tavallisesti vain Circolin asukkaat ja valtiovieraat. Velhojen kaupungin tunnetuimmat kylpylät ovat mm. Neljän vuodenajan kylpylät (Kevään vihreä smaragdi, Kesän hehkuva rubiini, Syksyn keltainen topaasi ja Talven sininen safiiri) sekä Tuoksuvan puutarhan kylpylä.
Monissa kylpylöissä on tarjolla muitakin palveluita, kuten parturi, hieroja ja selänpesijä. Prostituutio on tietysti mukana kuvioissa, jopa Holrusissa.
Kiitos: Pekka Sakari Kinnunen, Marko Sysipuro
Autuaan Emmbarin lähde
Tämä kylpylä sijaitsee Etelä-Travanissa. Pyhimystarun mukaan paikalliset kärsivät hirveästä kuivuudesta (joka on hieman outoa koska vuorilta virtaa ties kuinka monta puroa....), kunnes Emmbar löi sauvallaan kallioon ja siitä puhkesi runsas lähde. Vesi on kuumaa ja mineraalipitoista ja paikassa on myös kylpylä. Siellä käydään kylpemässä ja juomassa vettä ja yritetään parantua vaivoista. Sijainti ei ole vielä kartalla mutta saattaisi olla Brannesin kylän lähellä.
Veden väitetään auttavan ainakin näihin vaivohin: reuma, nivelrikko, luuvalo, lihastulehdus, vammojen ja murtumien kuntouttaminen, kihti, luiden hauraus, ihotaudit ja kuppa.
Cerene
Taru kertoo, että velhokuningas Remus Thesioporus halusi kerran matkallaan kylpeä ja loihti keskisessä Farrigniassa sijaitsevaan Cerenen kylään kuuman lähteen. Cerenen kylpylässä on majatalo ja taverna. Suuri kylpylärakennus on valkoiseksi kalkittu kivitalo, majatalo ja taverna sijaitsevat hirsitaloissa. Päärakennuksessa on pari hienompaa huonetta ja pieni ruokasali paremmille vieraille. "Naispalvelijoita" on tarjolla miesvieraille, kunhan hinnasta sovitaan.
Kylpylässä on erillinen miesten ja naisten osasto pukuhuoneineen. Betonikoroke ja sen päälle rakennettu korkea lauta-aita jakavat itse kylvyn näihin osastoihin. Kylvyn vieressä on hylly, jonne vaatteet saa riisua, sekä soikkoja, pesusieniä ja kylpypalleja, jotta asiakkaat voivat farrignialaisten kylpylöiden tavan mukaan peseytyä ensin. Näin kylpyvesi pysyy puhtaana. Erillinen lattiassa oleva ura vie pesuvedet ulos. Cerene on ylellinen paikka ja kylpijöille on tarjolla jopa pala aitoa saippuaa.
(Gorgonius, T: Nuori Kissa, s. 38-41)
Viitteet
- 1Hiltunen, Petri: Kolmen Valtiaan tarina: Valta ja mieli, 1998