HALUATKO KIRJOITTAA SEIKKAILUN PRAEDORIIN?
Posted on 19.3.2021 by Ville
Burger Games on kiinnostunut julkaisemaan Praedor-fanien kirjoittamia seikkailuja, erikseen tai kokoelmissa. BG maksaa tuotantoon hyväksytyistä rahaa julkaisuoikeuksia vastaan. Rojalteja ei tipu, elleivät myyntimäärät nouse tuhansiin. Kaikkien seikkailujen täytyy kuitenkin selvitä seuraavista haasteista:
- Ville Vuorelan tarkastus, koskien kaikkea
- Erkka Leppäsen tarkastus koskien kaikkea
- Petri Hiltusen tarkastus koskien hyväksyttäviä teemoja ja kaanonia
Jotta seikkailukäsikirjoituksellasi olisi parhaat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi ja saada virallinen Praedor-leima, alla on muutamia ohjeita ja neuvoja. Niistä poikkeaminen ei tarkoita hylkäystä, mutta mieti mitä teet.
Seikkailuiden täytyy noudattaa Praedor-tarinoiden kaanonia: maailman on oltava tunnistettavasti Jaconia (tai Borvaria), ei liian suuria historiallisia tai maantieteellisiä muutoksia, ja sekä velhot että taikuus ovat etäisiä ja mystisiä voimia, joita kuolevaisten on turha yrittää ymmärtää.
Muiden kirjoittajien hahmoja (Ferron, Nejah, Falac, Rotho, Etta jne.) vain luvan kanssa.
Seikkailu on kirjoitettu praedoreille: Oletus on, että pelihahmot ovat sääntökirjassa kuvattuja vaeltavia seikkailijoita. Sellaisina he seikkailuun tulevat ja sellaisina, vaikka ehkä sitten välivaiheen tai voitonriemuisen tauon jälkeen, he siitä myös lähtevät.
Jos seikkailusi poikkeaa tästä, aihepiiri ja siihen sopivien pelihahmojen teemat ja edellytykset on kerrottava erikseen.
Praedor on aikuisten fantasiaa – ikärajalla ei ole aina väliä, mutta teemat, tapahtumat, henkilöt ja niin edelleen tulee sovittaa aikuiseen makuun. Jos se samalla vetoaa myös nuorempaan yleisöön, aina parempi.
Vaikeat ja arkaluontoiset teemat – Praedor-tarinoissa käsitellään usein elämän varjopuolia, seksuaalisuutta ja niin edelleen. Myös roolipelin seikkailuissa sallitaan sellaisia aiheita ja teemoja, joita muut roolipelit ehkä karttaisivat. Rajat ovat kuitenkin olemassa ja vaikka seikkailuiden ei tarvitse kertoa onnellisia tarinoita, terve järki ja hyvä maku auttavat pitkälle. Burger Games arvioi seikkailut myös tästä näkökulmasta.
Listat ja tiivistelmät ovat hyvä asia. Eli jos seikkailussa on paljon tärkeitä ei-pelaajahahmoja, listat ja tiivistelmät heidän nimistään ja rooleistaan ovat enemmän kuin tervetulleita.
Ominaisuudet: Jos olennon tai henkilön suhteen ei voida suoraan viitata Pelinjohtajan kirjaan, sille on annettava arvot Pelinjohtajan kirjan EPH/hirviökuvausten mallin mukaan.
Pelinjohtajan kirjan seikkailukirjoittamisen ohjeet kannattaa lukea. Niiden noudattaminen on plussaa, mutta ei ehdottoman välttämätöntä, jos tapahtumien kulkua ja paikkoja voidaan esittää uskottavasti muutenkin.
Kirjoita Praedor-seikkailu, älä fantasiaseikkailua. Tietysti kaikenlaisia tarinoita saa toimimaan kaikenlaisissa maailmoissa, mutta yritä aina keksiä seikkailuusi jotain, mikä tekee siitä nimenomaan Praedor/Jaconia-seikkailun, eikä tavallista fantasiaseikkailua, jonka voisi sijoittaa minne tahansa.
Omat säännöt ja taulukot ovat tervetulleita, jos ne ovat helppoja käyttää ja lisäävät seikkailuun väriä, vaihtelua ja tunnelmaa. Samoin säännöt asioista, joita ei ole käsitelty muissa kirjoissa, mutta voisivat silti sellaisia kaivata, ovat plussaa. Sen sijaan säännöt ja taulukot, jotka korvaisivat tai oleellisesti muuttaisivat pelin omien sääntöjen toimintaa, päätyvät suurennuslasin alle. Suhtaudumme kompleksisuutta lisääviin ja uusia työvaiheita vaativiin sääntöihin erityisen penseästi.
Älä plagioi ketään tai mitään. Itsestään selvää, mutta tulipahan sanottua.
Käytä hyvää suomen kieltä ja noudata roolipelin terminologiaa.
Sääntökirjoissa on paljon hyvää asiaa. Käyttämällä sen aarteita, liemiä, olentoja ja niin edelleen säästät vaivaa ja sivuja.
Seikkailun keston tulisi olla vähintään 4 tuntia. Ylärajaa ei ole, mutta pitkä seikkailuteksti joka on tyhjää täynnä ei tule läpäisemään seulaa. Yksi syy siihen, että Pelinjohtajan kirjassa seikkailut jaettiin kohtauksiin, on että kohtausten välit ovat hyviä paikkoja lopettaa pelisessio ja jatkaa seuraavalla kerralla.
Kun seikkailukäsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi (mikä voi vaatia myös jonkin verran korjauskierroksia), kirjoittajalle maksetaan palkkio ja samalla hän luopuu julkaisu- ja rojaltioikeuksista kyseiseen teokseen. Burger Games hoitaa myöhemmät työvaiheet, kuten myös taiton ja ei-oleellisen kuvituksen. Jos seikkailuun liittyy karttoja, arvioija murisee, mutta tarvittaessa niistä teetetään jossakin paremmat versiot.
Kirjoituspalkkiot vaihtelevat 50 ja 200 euron välillä. Kirjoittaja saa myös nimensä julkaisuun ja hänen maineensa elää ikuisesti. Todennäköisesti seikkailut julkaistaan useamman seikkailun kokoelmakirjoina, useilta eri tekijöiltä.
Olemme aina kiinnostuneita julkaisukelpoisista seikkailuista, mutta mahdollisen seikkailukokoelman julkaisu (jos niitä saadaan tarpeeksi) tähdätään Ropecon 2022. Siihen mukaan päästäkseen seikkailu tulisi lähettää vuoden 2021 loppuun mennessä.
Jos kiinnostaa tai aiheesta heräsi lisää kysymyksiä, ville@burgergames.com tai Facebookin Praedor-ryhmä ovat oikeat osoitteet.
Nämä ohjeet ovat alustavat ja varmasti täydentyvät ja tarkentuvat ajan kuluessa.
PRAEDOR-SEIKKAILUJEN TYYLIOPAS, OSA 2
Ville Vuorela, Facebook, 3.4.2021
Nyt kun olemme nähneet useampia seikkailutarjokkaita, on aika kirjoitella hieman lisää ohjeita.
Älä sano, että "pelaajat sitä tätä tai tuota", ellet nimenomaan tarkoita pelipöydän ääressä istuvia ihmisiä. Pelihahmot ovat Praedor-roolipelin kielenkäytössä "seikkailijoita". Se on mukava sukupuolineutraali termi, joka kattaa muutkin pelihahmot kuin nimenomaisesti praedorit.
Käytä aina roolipelin terminologiaa ja elementtejä, kuten vaikeusasteita (Helppo-Rutiini-Haastava-Vaikea-Hyvin Vaikea-Melkein mahdoton). Ominaisuusheitot kirjoitetaan yhteen, isolla alkukirjaimella ja lihavoituina: Voimaheitto, Karismaheitto
Taitoheitoissa taidon nimi on isolla alkukirjaimella ja kursiivilla, ja sen perässä on "-heitto".
Jos kuvailet jotakin, jonka koko ei ole ilmeinen, yritä antaa sille mittasuhteet (härän pään kokoinen kiviveistos, miehenkorkuinen aita jne.).
Tyypilliset jaconialaiset pituusmitat ovat vaaksa (10cm), askel (1m) ja virsta (1000m). Metrejä ja senttejä ei kannata käyttää. (Ks. myös mittayksiköt.)
Aukikirjoitettu dialogi vie tilaa ja on hankalaa lukijalle, joten keskustelut kannattaa usein kuvailla kertojan näkökulmassa (vartija kertoo, ettei nähnyt yöllä mitään erikoista). Jos tätä ei voida välttää, suorat sitaatit kannattaa erottaa omiksi riveikseen (ne kursivoidaan seikkailun taitossa).
Eeppiset sitaatit ja one-linerit ovat toki aina tervetulleita.
Hyvää kieltä ja kielioppia arvostetaan, mutta virheet kyllä korjataan oikoluvussa ja taitossa. Emme oleta kaikkien olevan kirjailijoita.
Burger Games varaa oikeuden vapaasti editoida julkaistavien seikkailujen tekstiä. Yritämme noudattaa alkuperäisen tekstin tarkoitusta ja henkeä, mutta meillä on kirjaimellisesti viimeinen sana.
Jos mukana on kuvia tai karttoja, jotka on tarkoitettu julkaistaviksi sellaisenaan, tarkistathan että niitä on lupa käyttää kaupallisissa julkaisuissa korvauksetta?
Jaconian yhteiskunta on toki patriarkaalinen, mutta miehiä on siitäkin vain puolet. Pulp-fantasialla on perinteensä, mutta emme elä enää 1930-lukua, joten NPC-roolijaossa voi olla tasa-arvoisempi kuin silloin.
Seikkailujen tasapainotus ei ole koskaan helppoa, joten pelinjohtajalle voi antaa vihjeitä jonkin kohtauksen helpottamisesta tai vaikeuttamisesta suuntaan tai toiseen.
Seikkailujen kirjoittaminen, osa 3
Nyt kun seikkailutarjokkaita on saatu ja niistä on päästy tekemään vertailevaa tutkimusta, lienee paikallaan tehdä vielä muutama ohjeellinen huomio.
Vapaamuotoinen seikkailu, joka ei etene kohtauksesta toiseen vaan perustuu tutkimiseen ja pähkäilyyn on hieno on kun se onnistuu. Se tosin vaatii pelinjohtajalta ja ehkä pelaajiltakin enemmän kokemusta. Tällaiseen seikkailuun kannattaa tehdä pelinjohtajalle yhteenveto siitä, mikä on se totuus tai ratkaisu, johon seikkailijoiden keräämät vihjeet, johtolangat ja oivallukset heitä vievät. Tarkoitus on yllättää pelaajat ja tarjota heille aivopähkinöitä, mutta seikkailun ymmärtämisen ei pitäisi olla aivopähkinä sitä valmistelevalle pelinjohtajalle.
Praedor on suomenkielinen fantasiaroolipeli, mutta on myös tyylillisiä ratkaisuja. Mitoista ja niiden kuvauksista on jo puhuttu; sentin paksuinen = sormenpaksuinen, kaksimetrinen = miehenkorkuinen jne. Lisäksi jos käytetään sinänsä hyväksyttyä, mutta vierasperäistä termiä (agressiivinen, psykoottinen, jengi jne.) kannattaa aina miettiä löytyisikö sille kantasuomalaisempaa vastinetta (hyökkäävä, mielipuolinen, joukkio jne.). Koska peli sijoittuu keskiaikaa muistuttavaan ympäristöön, se kannattaa huomioida myös sanastossa, ja välttää ilmaisuja jotka selvästi liittyisivät nykyaikaan ja etenkin tieteeseen ja teknologiaan.
(Allekirjoittanutta sieppaa pahasti joka kerta kun Noituri-kirjoissa henkilöt alkavat puhua geeneistä ja kromosomeista...)
Normaalit kustannustoimittamisen säännöt sinänsä pätevät; oikeakielisyys, ei toistoa, selkeät henkilöviittaukset ja niin edelleen. Burger Games käy läpi tekstit läpi ja muotoilee niitä tarvittaessa uudelleen (jonka takia haluamme oikeudet editoida tekstejä mielemme mukaan).
Jotkin seikkailut on alunperin kirjoitettu toiseen ympäristöön. Jos konvertoit ne Jaconiaan, ota huomioon maailman erityispiirteet. Niinpä muuttolinnut eivät lennä etelään talveksi, eikä Sisämerellä ole vuorovettä.
Vinkkejä yleisöpeliin
Mitä elementtejä yleisöpelissä tai yksityisessä, "ikinä kuullutkaan Praedorista"-pelaajia sisältävässä pelissä olisi hyvä olla, jotta Praedorin ydin tulee esiin? Otan lisää ideoita vastaan ja valmiin listan voisi ehkä julkaista wikissä pelinjohtajien tueksi.
- valmishahmot
- Borvarian selitys lyhyesti
- lyhyt tiivistys Jaconian yhteiskunnasta, mikä selittää, miksi kukaan ryhtyisi raunioryömijäksi
- selitys että sooloilijat kohtaavat Borvariassa ja viimeistään petettyjen kumppanien käsissä ruman lopun; tästä saisi tietenkin mehevää pelin sisäistä draamaa aikaan, mutta esittelypeli ei ole sille paras näyttämö
- siirtymä tutun ja verrattain turvallisen/ennustettavissa olevan Jaconian puolelta Borvarian kaaokseen
- - Zimrahil, Discord, Praedor.net, #pelinjohtajien-kulma, 10.6.2023
Tuo tiivistää aika hyvin sen mitä minä teen, mutta pidän tuota viimeistä vaihetta tärkeimpänä. Minulta on usein kysytty miksen aloita yleisöskenaariota in media res. Ilman tuota siirtymää tutusta tuntemattomaan koko hommalla ei ole merkitystä. Hahmot ja säännöt ovat kivoja, mutta toissijaisia. Pelin pihvi on Petrin luoma ja muiden laajentama ja täydentämä maailma. Jos se, ja siihen rakennettu ammattiseikkailija-asetelma ei kiinnosta, niin sitten Praedor ei kiinnosta.
- - Ville Vuorela, Discord, Praedor.net, #pelinjohtajien-kulma, 10.6.2023
Vinkki kortteja käyttävän seikkailun tekemiseen
Kun teet korttiseikkailun, helpottaa kovasti jos annat myös kaavakuvan korttien asettelusta. Esimerkkejä:
- - Ville Vuorela, Discord, Praedor.net, #pelinjohtajien-kulma, 17.6.2023
Arkesjoki: Pothista ponnistaen käyttää tällaista, ihan Wordin omissa kuvakkeissa. Pelaajat tietävät reitin valmiiksi, koska he seuraavat aiempien praedoreiden tekemää karttaa. Pystyvätkö he seuraamaan reittiä, on sitten eri asia. Vasemmalla on Arkesjoen virta. Tiedän, että reitti alkaa kaulaansa myöten jokeen uponneen valtavan patsaan luota (muistomerkki), ja se päättyy rautataloon. Välissä olevia kortteja ei ole päätetty etukäteen, mutta kun kartta lyödään pöytään, minä vedän kortit pakasta ja laitan ne pelaajien näkyviin. Fiksu porukka tekee retkivalmistelunsa nämä kortit huomioiden. Jos tiedän retken kulkevan kortin kautta, mutta seikkailijat eivät tietäisi etukäteen millainen maamerkki on kyseessä, käyttäisin korttipaikkamerkkiä joissa on vain kehykset eikä täyttöä.
- - Ville Vuorela, Facebook, PRAEDOR - tarinoita Jaconian seikkailijoista -ryhmä, 16.6.2023
Linkkejä
- Haluatko kirjoittaa seikkailun Praedoriin?
- Name Generator - sisältää niin kanonisia kuin ei-kanonisiakin nimielementtilistoja Praedoriin