Ilmasto

Praedor Wikistä
Versio hetkellä 26. marraskuuta 2020 kello 13.09 – tehnyt Starac (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Keskisen Jaconian alue on tiheästi asutettua maaseutua ja viljelyaluetta, vuoristoja ja rämeitä lukuun ottamatta.

Etelän ilmasto on mannerilmasto kuumine kesineen ja kylmine talvineen. Keski- ja Pohjois-Jaconian ilmasto on lauhkea ja kostea Sisämeren ansiosta.

Taxoksen kesät olivat yleensä kuivia – Vanha koira, s. 29

Kuivuus tai halla aiheuttaa usein kadon ja joudutaan turvautumaan pettuun.

Suden autiomaa ei ole luonnollinen aavikko vaan siellä sataa yhtä paljon kuin viereisillä alueilla.

Suurin osa autiomaata on kuitenkin ilmastoltaan viileä ja kostea. Keväällä ja syksyllä tulevat sadekaudet jotka voivat muuttaa suuria alueita mutavelliksi. – Praedor 1.1, s. 150

Vesimassat kasaavat myös soraa suuriksi harjumuodostelmiksi eli sepelidyyneiksi.

...Suden autiomaan sepelidyynit... – Liikkuminen maitse, Praedor 1.1, s. 70

Sisämeren vallitsevat tuulet ovat föhn-tuulia joiden takia saaristoa piiskaavat runsaat sateet ja Seresissä ja Japasissa puhaltaa silloin kuiva, kuuma tuuli. Keväisin ja syksyisin vuorten ja meren paine-eroista syntyy katabaattinen tuuli joka puhaltaa eteläkaakosta. Silloin on paras purjehduskausi ja vesi nousee Piperian satamiin asti.

Vallitsevat tuulet ajavat laivoja rannikkoa pitkin etelään, minne ne jäävät satimeen elleivät ala luovia vaarallisen läheillä itärannikon saaria. Kun tuuli sitten kääntyy etelään, tulee kiire nostaa purjeet ja mahtavat kauppalaivojen armadat puskevat kohti pohjoista, päästäkseen vaarallisimpien vesien ohi ennen kuin tuuli taas kääntyy. Suurimmat aallot ovat eteläpohjukassa, ja Gorfar-virran suulla silloin kun tuuli puskee aaltoja virtaa vastaan. - Ville Vuorela, Facebook, 19.2.2019