Mittayksiköt

Praedor Wikistä
Versio hetkellä 23. toukokuuta 2021 kello 17.55 – tehnyt Teemu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)


Jaconiassa käytettyjä mittayksiköitä.


Painoyksiköt

Yksikkö Vastaa
1 lantti 10 g
1 naula 100 g, 10 lanttia
1 punnus 1 kg, 10 naulaa, 100 lanttia

Jaconiassa käytetään yhtenäisesti samoja mittoja. Pienin määrä on lantti, joka vastaa kymmentä grammaa. Kymmenen lanttia on yksi naula. Punnus täyttyy kymmenestä naulasta tai sadasta lantista ja vastaa yhtä kiloa.


Pituusyksiköt

Yksikkö Vastaa
1 tuuma 2,5 cm
1 vaaksa 10 cm, 4 tuumaa
1 kyynärä 0,5 m, 20 tuumaa
1 askel 1 m, 2 kyynärää
1 syli 2 m, 2 askelta
1 virsta 1 km, 1000 askelta
1 peninkulma 10 km, 10 virstaa

Aikojen saatossa vakiintuneet pituusyksiköt ovat kyynärä, askel, virsta ja peninkulma. Veden kanssa tekemisissä olevat käyttävät syltä. Lyhin mitta on tuuma ja sitä lyhemmät mitat ilmoitetaan tuuman osina (esim. 1/16"). Farrignian tuuma, yliopiston määrittelemänä, on (sattumalta) tarkalleen 2,5 cm.


Tilavuusyksiköt

Kuivat aineet
Yksikkö Vastaa
Kappa 1/32 tynnyri, n. 3,1 l
Vakka 1/4 tynnyri, 25 l
Tynnyri 100 litraa
Nestemäiset aineet
Yksikkö Vastaa
Kannu 2,5 l
Tuoppi 1/2 kannu, 1,25 l
Kortteli 1/7 kannu, n. 0,36 l
Jumpru 1/32 kannu, n. 7,81 cl
Tynnyri 40 kannua, 100 l

Nämä ovat Farrignian yliopistossa määriteltyjä vakiomittoja. Kaupankäyntiin ja tieteellisiin tarkoituksiin tarkoitetuissa mitta-astioissa on oltava viranomaisen leima. Farrignian mitat ovat levinneet hiljalleen käyttöön muihinkin valtioihin, vaikka niissä on yhä omiakin mittayksiköitä.

Käytännössä tynnyrit ovat 1 1/2 tynnyrimitan kokoisia eli noin 150-litraisia. Pienempi tynnyri lisäisi tarpeettomasti rahdin taarapainoa ja olisi vaikeampi pestä koska se on ahtaampi.

Lasisen viina- tai viinipullon koko on käytännön syistä tavallisimmin 10 jumprua tai puolipullo, 5 jumprua. Näyttäviä 16, 32, 64, 128 tai jopa 256 jumprun pulloja valmistetaan niille jotka haluavat esitellä varakkuuttaan.

Uusin perusmitta on litra, joka on määritelty yliopistossa kuution muotoisen astian tilavuudeksi, kun astian sisäpuolen jokaisen sivun mitta on tasan 4 tuumaa. Yksi litra vettä painaa myös tarkalleen 10 vanhaa naulaa. Mitta on virallinen mutta sitä ei vielä käytetä kovin laajalti.

Erämaissa ja barbaarien seuduilla tilavuusmitat ovat summittaisia: kourallinen ("koko kopra"), "puoli kopraa", lusikallinen, hyppysellinen.

(Lähde: T. Gorgonius: Keittojen kirja)


Aikamääreet

Yksikkö Vastaa
1 taisteluerä 10 sekuntia
1 minuutti 60 sekuntia, 6 taisteluerää
1 lasi 30 minuuttia
1 tunti 60 minuuttia, 2 lasia
1 tiima 60 minuuttia, 2 lasia
1 vahti / vahtivuoro 4 tuntia, 8 lasia
1 päivä 24 tuntia, 6 vahtia

Roolipelissä käytetään taisteluerää, tai erää, mittaamaan kymmentä sekuntia. Jaconiassa kyseistä määrettä ei tunneta. Oppineiden käyttämät viralliset aikamääreet ovat minuutti ja tunti, ehkä jossain vaiheessa kellojen tarkentumisen myötä myös sekunti. Muu kansa käyttää lasia, tiimaa, vahtia ja päivää.

Velhot ovat tehneet tarkkoja maagisia kelloja, mutta ne ovat tietenkin äärettömän kalliita. Farrignian yliopiston suuressa tornissa on tällainen kello, joka soi tarkalleen tasatunnein – näin esim. opiskelijat tietävät että luento alkaa "akateemisen vartin" päästä. Yliopisto noudattaa tuntia, joka on 1/24 vuorokaudesta. Katso myös Valiarin kalenteri.


Lämpötilan yksiköt

Kuten monet velhojen käyttämät määreet, myös lämpötilan mittauksessa käytettävä asteikko on siirtynyt aikojen kuluessa kuolevaisten käsiin. Kukaan kuolevainen ei tiedä kuka on alkuperäisen asteikon kehittäjä. Velhot puhuvat lämpöasteista ja samaa nimitystä käyttävät kaikki Jaconian kansat.

Mitattavan asteikon pohjana toimii veden tilamuutokset. 100 lämpöastetta on se, jossa puhdas vesi kiehuu ja 0 lämpöastetta on piste jossa vesi jäätyy. Tästä on johdettu tunnettu mittajärjestelmä.

Lämpötila osattaneen mitata ja lämpölaajeneminenkin luultavasti tunnetaan, ainakin yliopistoissa. "Termoskooppi" keksittiin meidän maailmassamme jo 1500-luvulla.


Rahayksiköt

Yksikkö Vastaa
1 kupariraha (1 kpr) -
1 hopearaha (1 hr) 10 kpr
1 kultaraha (1 kr) 10 hr, 100 kpr

Jaconiassa rahan arvo perustuu kolikon painoon ja käytettyyn metalliin. Kaikki käy jos edellä mainitut asiat ovat kunnossa. Tietenkin eri valtioiden lyömät kolikot voivat olla hankalaa valuuttaa vihollisvaltiossa. Borvarian sormet ovat puolet vastaavan Jaconialaisen rahan arvosta.