Urheilu, pelit ja leikit

Praedor Wikistä
Versio hetkellä 6. lokakuuta 2021 kello 10.42 – tehnyt ELF (keskustelu | muokkaukset) (→‎Pelit)
Epävirallista tietoa: poikkeuksina suolajit (Hiltunen) ja jaconialainen shakki (Leppänen).


Urheilu

Akveduktijuoksu

Ultrapitkiä juoksukilpailuja akveduktin päällä. Jos tönäisee vastustajan alas, siitä seuraa hylkäys.

Ammunta

Maalitaulu

Tärkeimmät lajit ovat:

  • Jousiammunta; jousen tyyppi on vapaa, mutta varsijousi ei tietenkään ole sallittu. Omat nuolet
  • Varsijousi
  • Jousiammunta ratsailta

Maalitaulut ovat pyöreitä, vehnän- tai riisinoljista punottuja, ja parhaiden Robin Hood –elokuvien mallin mukaan niissä on kymmenen aluetta. Uloimmasta sisimpään, alueet ja niiden pistemäärät ovat 2 x valkoinen (1 , 2), 2 x musta (3, 4), 2 x sininen (5, 6), 2 x punainen (7, 8), 2 x keltainen (9, 10) sekä napakymppi (myös keltainen).

Vakiomittaisen farrignialaisen maalitaulun halkaisija on tasan 30 tuumaa (yht. 75 cm). Napakympin halkaisija on 1 tuuma, ympärillä 2 tuuman 10, 3 tuuman keltainen 9, ja jokainen muu ulompi alue on 3 tuumaa leveä.

Kilpailussa tasapisteissä olevien ampujien sijoituksen voi ratkaista napakymppien määrä.

Jokainen ampuu 36 nuolta 60, 120 ja 180 kyynärän etäisyydeltä. Jos kilpailijoita on paljon, pudotetaan 60 kyynärän ammunnan jälkeen heistä pois puolet pistemäärän perusteella, samoin myös 120 kyynärän jälkeen (yhteistuloksien perusteella).

Larpeissa tms. voidaan aivan hyvin käyttää FITA:n virallisia maalitauluja. Mittasuhteet ovat samat, vain mitat hieman erilaiset (80 tai 122 cm vs. 75 cm).

Jalkapallo

Tämä rahvaan suosima laji on erityisen suosittu Selfiassa mutta sitä pelataan kaikkialla Keski- ja Pohjois-Jaconiassa.

Jalkapallo-ottelut käydään kylien välillä. Säännöt ovat, että ei ole mitään sääntöjä. Välillä otteluissa tunnutaankin potkittavan enemmän vastapuolen pelaajia kuin itse palloa. Ei ole kiellettyä myöskään koskea palloon käsin. Pelaajia voi olla satoja.

Tavallisin pallo on täyteen puhallettu sianrakko, joka on päällystetty nahalla. Nahka ja ompeleet imevät helposti vettä, joten märällä säällä pallosta tulee painava ja pehmeä, jopa vaarallinen.

<<Eräässä Jaconian suuressa kaupungissa?>> harrastetaan rugbyn kaltaista pallopeliä, jossa saa nyrkkeillä ja painia - myös niiden kanssa joilla ei ole sillä hetkellä pallo hallussa. Silmiin ja sukuelimiin ei saa kajota ja kaikki aseet ovat kiellettyjä. Pelaajien pussihousut ja paidat (jotka usein riisutaan) ovat joukkueen väreissä. Musiikki, kulkueet, hurraavat kannattajajoukot ja vedonlyönti ovat tärkeä osa lajia, samoin kuin joukkueen ja pelaajien kunnia. Kamppailut käydään ehdottomasti vain mies miestä vastaan. On suuri häpeä, jos hyökkää usean pelaajan voimin yhden vastustajan kimppuun. Palloa saa toki tavoitella joukolla. (Ville Vuorela, kaanoniin hyväksynyt Petri Hiltunen Facebookissa 6.8.2020). Ks. Florentine Football: Sport of the Modern Gladiator (YouTube).

Keihäänheitto

Lajissa kilpaillaan tarkkuudessa, ei heiton pituudessa.

Keilailu

Varakkaiden pihanurmillaan harrastama laji, jossa koetetaan kaataa keiloja kuulaa heittämällä. Kevyt ja näyttävä laji sopii aatelisen arvolle.

Kiekonheitto

Ikivanha laji, jota tiedetään harjoitetun jo Borvariassa. Sanotaan, että ensimmäinen kiekonheittäjä oli Artante itse.

Kolve

Itäisten niittyjen paimenten kehittämä laji. He löivät ajankulukseen pientä palloa paimensauvoillaan pitkin lampaiden muokkaamia laitumia. Laji ei ole toistaiseksi levinnyt juuri muualle.

Lammaspoolo

Paimentolaisten ratsain käytävä urheilulaji, jossa kilpailijat pyrkivät hevosen selässä sieppaamaan vuohen tai vasikan ruhon.

Ks. buzkashi, wikipedia.

Paini

Galthilaisessa öljypainissa painijoilla on tiukat vasikannahkaiset housut. Painijat öljyävät itsensä ja housut päältä ja sisältä runsaalla oliiviöljyllä. Voittaja on se, joka saa pysyvän otteen toisen painijan housuista. Tässä miehisten miesten lajissa aloitettiin kauan sitten joka neljäs vuosi painimaaottelu Galthin ja Farrignian välillä. Tästä kisat laajenivat Jaconian "olympialaisiksi" eli Quadrenniaaleiksi, joihin saapuu urheilijoita lähes kaikkialta Jaconiasta ja lajeja on runsaasti.

Vapaapaini on ikivanha kamppailulaji. Perinteisen rahvaan painin säännöt ovat, että silmiin ja sukuelimiin ei saa käydä käsiksi eikä katkaista toisen luita. Voittaja on se, joka selättää toisen.

Metsäläispainia kutsutaan nimellä glima. Se on erikoista kyllä tiukkojen sääntöjen sanelema laji ja vähemmän väkivaltainen kuin vapaapaini. (Ks. netistä, glima on oikeasti olemassa oleva laji.) Myös naiset voivat painia.

Aatelisten taistelupaini sisältää myös iskuja nyrkillä, kyynärpäällä, nivellukkoja, kuristusotteita ja potkuja. Se on lähinnä aseellisen taistelun jatke ja apu.

Naispainia nähdään lähinnä hämäräperäisten tavernojen ja ilotalojen asiakkaiden viihdytykseksi. Useimmat esitykset ovat heikkolaatuisia. Tärkeintä on se, milloin painiasut putoavat tai revitään päältä ja kuinka rivoksi esitys lopulta etenee.

Pääkaupungissa on myös pieni ammattimaisten naispainijoiden ryhmä. He ovat jonkinasteisia julkkiksia. Tärkeintä on värikäs, mieleen painuva ja viihdyttävä hahmo ja taitavasti näytellyt iskut, potkut, heitot ja lukot, draaman kaari ja yleisön viihdyttäminen. Ryhmä esiintyy tavernoissa ja toreilla. Promoottorina toimii keski-ikäinen entinen naispainija Nídragan. Hän käy silloin tällöin vielä itsekin kehässä. Erotiikka on sivuosassa ja ryhmä esiintyy nykyisin myös kolmannella kehällä.

Peilaus

Tämä on yöllä tai hämärässä sisätilassa pelattava joukkuepeli, jossa pienillä peileillä varustetut joukkueet yrittävät rajatulla alueella suunnata ikilyhdystä lähtevän valonsäteen vastustajan maaliprismaan, joka välähtää kirkkaasti jos he onnistuvat. Kaksi erää ja niiden välillä vaihdetaan puolta. Vastustajia saa häiritä vain tönimällä vartalolla. Valonsäteen täytyy kulkea vähintään kolmen peilin kautta.

Pallonheitto

Etenkin kylpylöissä harrastettava verryttely- ja kuntoilulajien kokoelma. Pallo on kumiviikunan maitiasnesteestä tehdystä kumista tehty, nahkapäällysteinen pallo, joka on joko pieni, tai iso ja painava.

Isopallo. Kaksi kuntoilijaa heittelee isoa palloa toisilleen. Tämä ei ole mikään varsinainen urheilulaji eikä siinä ole sääntöjä, vaan sillä vain verrytellään lihaksia ja nostetaan hiki pintaan.

Rautapallo. Palatsikaartin salainen voimistelulaji, jossa käytettävä pallo on erityisen painava. Palloa pyöritellään pitkin käsiä, niskan yli, heitetään, pudotetaan – mutta otetaan aina kiinni ennen kuin se putoaa lattialle asti. Lajin harrastajat aloittavat kevyellä pallolla mutta siirtyvät sitten aina vain painavampaan. Legendaariset mestarit käyttävät huhujen mukaan nahalla päällystettyä umpirautaista palloa, joka painaisi noin 330 naulaa. Tuskin tähän on kukaan oikeasti pystynyt.

Seinäpallo. Pientä palloa heitetään seinään ja otetaan siitä koppi. Yksin- tai kaksinpeli. Kaksinpelissä saa pisteen, jos toinen ei saa palloa kiinni.

Ratsastus

Esteratsastus. Yleensä maastorata, joka on pitkä ja vaarallinen. Lajissa kuluu paljon niin hevosia kuin ratsastajiakin.

Kouluratsastus. Kaikkein hienoin ja vaikein ratsastuksen laji, jossa erilaisilla liikkeillä ja liikesarjoilla osoitetaan hevosen täydellistä hallintaa.

Laukkakilpailut. Nopeuslaji radalla. Vedonlyönti kuuluu asiaan.

Renkaiden keihästys. Eräs ratsuväen harjoituksista kehittynyt laji on ratsastaa mahdollisimman nopeasti rata läpi ja kerätä samalla paaluista roikkuvat renkaat keihääseen. Yksi harvoista lajeista, joissa mitataan suorituksen aikaa, joko tiimalasilla tai vesikellolla. Renkaan ohittaminen tai pudottaminen tuo aikasakon. Nopein aika voittaa.

Turnajaiset eli peitsikarkaus. Jos ratsailta ei saavuteta selkeää voittoa, seuraa kamppailijoiden välillä mêlée eli miekkailuottelu. Alakynteen joutunut useimmiten luovuttaa, jota ei pidetä häpeällisenä. Toinen vain oli tänään parempi.

Valjakkoajot. Nopeuslaji radalla. Erittäin suosittu vedonlyönnin kohde. Mestarit ovat suoranaisia julkkiksia.

Sokkona ratsastus. Erityisesti paimentolaisten laji; valttina on parhaiten koulutettu hevonen, ja sen yhteistyö huputetun ratsastajan kanssa. (Petri Hiltunen)

Soutu

Kanaaleissa, joissa ja paikoin Sisämeren rannikoilla käytetään soutuveneitä. Urheilulajissa on tavalliset pienet soutuveneet ja yksi soutaja jolla on kaksi airoa. Lajeja on kaksi: lyhyt ja pitkä matka.

Kanoottimelonta - metsäläisten ja paimentolaisten, ja jossain määrin vuoristolaisten, laji - ei ole vielä levinnyt sivistyneille maille.

Suolajit*

Jaconian lukuisat suot tarjoavat kovan vastuksen erilaisten lajien harrastajille, kuntoilijoille ja sotilaille.

Suomiekkailu ja suoturnajaiset ovat suosittuja. Tavallisimmin käytetään puisia miekkoja.

(Petri Hiltunen)

Talviurheilu

Lunta kyllä sataa ja joskus joet ja järvet jäätyvät - mutta valtaosassa Jaconiaa nämä sulavat lähes aina pian pois eikä talviurheilu ole koskaan ehtinyt kehittyä.

Sukset, sauvat ja luistimet kuitenkin periaatteessa tunnetaan. Ankarina talvina, kun kanavat jäätyvät, huvitellaan luisteluretkillä.

Lajeja voi harrastaa vuoristoissa ja Taxosin eteläpuolella Jaconian kylmimmillä alueilla, mutta vuoristot kuhisevat kaiken maailman eriduja ja eteläisin Jaconia on hyvin kaukana sivistyksestä. Metsäläiset käyttävät lumikenkiä.

Tennis ja sulkapallo

Sisäkentällä pelattava tennis on ylhäisön laji. Aiemmin ei käytetty mailaa vaan pelkkää kättä, sen jälkeen hansikasta. Maila on melko uusi keksintö. Keskellä kenttää on verkko, lisäksi toisella seinällä on vino taso ja seinillä ikkunoita joihin pallon voi myös lyödä. Säännöt ovat melko monimutkaiset. Tällainen kenttä on hyvin kallis. (Ks. real tennis, wikipedia)

Ulkona, tai joskus sisällä, pelataan kevyillä mailoilla sulkapalloa vähintään kahdella pelaajalla. Lajissa ei käytetä verkkoa eikä varsinaisesti kilpailla. Tavoitteena on lyödä sulkapallo aina seuraavalle palaajalle niin kauan kuin mahdollista ilman että se putoaa maahan. Tämä on yksi harvoista urheilulajeista, joiden katsotaan sopivan myös aatelisnaisille.

Vahvamieslajit

Erilaiset voimainkoetukset ovat rahvaan ja barbaarien suosiossa. Myös painonnosto ja voimanosto ovat osa tätä laajaa lajikirjoa.

Erityisesti vuoristolaiset arvostavat voimaa ja harrastavat lapsesta asti kaikkea millä sitä voi kehittää, kivien nostelusta tukinkantoon. Vuoristolaiset voimaurheilijat, sikäli jos heitä quadrenniaaleihin päästetään, hallitsevat vahvamieslajeja.

Valjakkoajot

Huikean suosittu laji, jonka suurin keskus on Carionin kilparata Farrignian pääkaupungissa. Tässä lajissa liikkuvat suurimmat vedonlyöntipotit.

Vaunuralli

Valjakkoajot umpivaunuilla, joissa on neljä matkustajaa sisällä. Toisiin vaunuihin saa törmätä. Itse asiassa se on jopa tarkoitus, sillä voittaja on se jonka vaunut vielä pystyvät liikkumaan. Aateliset ja porvarit lyövät isoja vetoja omien vaunujensa puolesta. Vaunut saavat olla kuinka painavia tahansa, kunhan neljä hevosta jaksaa niitä vetää.

Yleisurheilu

Salaisuuksien kirjasta tiedämme, että kanonisesti olemassa olevia urheilulajeja ovat mm.

  • juoksu
  • pituushyppy
  • korkeushyppy
  • seiväshyppy

Seiväshyppy on yllättäen yksi kaikkein yleisimmistä lajeista koko Keski- ja Pohjois-Jaconian alueilla. Kapeiden kanaalien yli nimittäin kuljetaan seiväshypyn avulla, jotta ei tarvitse uida tai matkustaa lähimmän sillan luokse - silta voi olla hyvinkin kaukana. Kanaalialueella lähes jokaisessa talossa on varastossa hyppyseipäitä. Urheillessa kilpaillaan seiväshypyn pituudesta, ei korkeudesta.

Maastojuoksu haarniskassa on ritarien ja aatelisten laji, sillä se kuuluu ritarien harjoitusohjelmaan.

Urheilukilpailut

Quadrenniaalit

Joka 4. vuosi Farrignian pääkaupungissa järjestetty Galthin ja Farrignian välinen öljypainimaaottelu on laajentunut Jaconian "olympialaisiksi" eli Quadrenniaaleiksi, joihin saapuu urheilijoita lähes kaikkialta Jaconiasta.

Kilpailut järjestetään sadonkorjuun loppupuolella, ennen sadonkorjuujuhlaa n. 6.-20. alkusyksyä. Päättäjäiset ja sadonkorjuujuhla pidetään samaan aikaan. Quadrenniaalin vuosia olivat/ovat mm. 482, 486, 490, 494, 498, 502, 506, 510, 514, 518 ja 522 Valiarin aikaa.

Miekkailu, juoksu haarniskassa ja ratsastus (paitsi valjakkoajot) eivät ainakaan toistaiseksi aatelisten lajeina kuulu näihin kisoihin, jotka ovat rahvaan ja porvariston kisat.

Kukaan ei estä aatelisia osallistumasta, mutta aatelisen kunniaa loukkaa se, jos hän joutuu kamppailulajissa ei-aatelista vastaan. Öljypaini on siis liian rahvaanomaista, mutta ehkä nyrkkeily voisi käydä. Juoksu, jousiammunta, hyppylajit, uinti - ok. Vapaaottelu, vahvamieskisat, soutu, viisiottelu - ei.

Lajeja mm.

  • Hyppylajit:
    • Vauhditon kolmiloikka
    • Vauhditon korkeushyppy
    • Vauhditon pituushyppy; painojen käyttö on sallittua
  • Jousiammunta
  • Juoksulajit:
    • Pikajuoksu, puoli vakomittaa, n. 200 m
    • Vakomitan juoksu, n. 400 m
    • Pitkän matkan juoksu, n. 4800 m
  • Miekkailu
  • Nyrkkeily
  • Soutu
  • Seiväshyppy (kilpaillaan hypyn pituudessa)
  • Taidelajit
    • Näytelmätaide: oma palkinto komedialle/satiirille ja tragedialle
    • Epiikka
    • Kuorolaulu
    • Maalaus
    • Musiikki: palkinnot parhaalle säveltäjälle sekä parhaalle orkesterille
    • Runous
    • Tanssi
    • Veistos
  • Uinti, eräs uusimmista lajeista
    • Lyhyt matka
    • Pitkä matka
  • Vahvamieskisat; lajeina mm.
    • "häränkanto"; käytännössä kannetaan harteilla säkkejä, pisimmälle kantanut on voittaja
    • säkkien lastaus 3 kyynärän korkuiselle lavalle; jokainen säkki edellistä painavampi, kannetaan 40 kyynärän päästä, eniten säkkejä tai nopeimmin lastannut voittaa; toinen vaihtoehto "voimakivet", joka on käytännössä sama kuin modernien voimamieskisojen atlaskivet
    • Seresin pyörä: raskasta painoa aisassa kyynärtaipeiden varassa kävellään mahdollisimman pitkä matka
    • tukinheitto: voimaa vaativa tarkkuuslaji, jossa tärkeintä on kuinka kauniisti onnistuu tukin heittämään (ks. tukinheitto, wikipedia)
    • tukkipunnerrus: pystypunnerrus rinnalta suorille käsille tukilla, jossa kahvat poikittaissuunnassa. Suurin nostettu paino voittaa.
    • säkinheitto: taaksepäin, 5-metrisen "muurin" (riman) yli, jokainen säkki edellistä painavampi
    • köydenveto: vedetään köydellä raskaasti lastattuja vaunuja. Pisimmälle vetänyt tai nopein maaliin päässyt on voittaja.
    • Eridun ote: puristusvoimaa mittaava laji, jossa kilpailijat pyrkivät pitämään molemmissa käsissään mahdollisimman pitkään väkipyörän kautta kulkevia vaijereita, joiden päässä painot
  • Valjakkoajot
  • Vapaaottelu; säännöt kieltävät vain silmiin ja sukuelimiin kajoamisen. Hävitä voi vain luovuttamalla tai tulemalla selätetyksi.
  • Viisiottelu: pituushyppy, keihäänheitto (tarkkuus), kiekonheitto, pikajuoksu ja öljypaini
  • Öljypaini: karsintoja usean päivän ajan, viimeisenä päivänä finaali, joka on tärkein ja odotetuin tapahtuma

Viime aikoina on yleistynyt vallankumouksellinen näkemys, että naisetkin voisivat osallistua quadrenniaaleihin. Taidelajeihin he ovat jo päässeetkin. Jotkut vaativat nyt, että naiset saisivat myös urheilla toisiaan vastaan. Artanten papisto on hyvin äänekäs naisurheilun vastustaja.

Jalkapallo - se ylevämpi versio, ei maaseudun rahvaan laji - on tulossa mukaan.

Areenan lajit

Arbilan kultainen malja on Farrignian pääkaupungin kuuluisa amfiteatteri. Vastaavia on muissakin kaupungeissa. Tosin mm. Piperian lempeä kuningas Melek Ander on kieltänyt raa'at näytökset ja Piperian areenaa käytetäänkin vain urheiluun, näytelmiin ja muihin esityksiin.

Pako sokkelosta: Arbilan kultaiseen maljaan rakennetaan valmiista seinäelementeistä sokkelo, joka on joka kerta erilainen. Muutama tuomittu rikollinen aloittaa sokkelon toisesta päästä ja toiseen päähän pannaan vangittu nimetön olento. Yleisö näkee korkeammalta mitä sokkelossa tapahtuu. Jos joku rikollinen onnistuu ohittamaan nimettömän olennon ja löytämään oven, hänet armahdetaan. Joku susiklaanilainen jopa surmasi olennon paljain käsin ja sai armahduksen.

Pelit

Porvariston suosiossa ovat kevyemmät lautapelit, kuten Praedor-lautapeli, jossa pelataan Borvariassa seikkailevia praedoreja.

Vuoristolaisten suosituin lautapeli on tammipelin tapainen, strategiaa kehittävä peli.


Jaconialainen shakki

Sotilaiden ja aatelisten ylevimpänä pitämä peli on jaconialainen shakki: pelataan 7 x 7 kokoisella laudalla, punaisilla ja mustilla nappuloilla; kullakin puolella on 14 nappulaa, joista 7 on palkkasotureita; upseerinappulat ovat kenraali, pappi, ritari, katapultti, porvari, velho ja praedor. (Erkka Leppänen)

Nappulat pystyvät liikkuessaan syömään vihollisnappulan. Syöminen pysäyttää liikkeen.

Nappuloiden liikkeet ja erikoiskyvyt:

- palkkasoturi: liikkuu 1 ruudun; pystyy syömään vain vihollisen palkkasotureita ja kenraalin

- kenraali: liikkuu 1 ruudun; jos kenraali syödään tai vangitaan, peli on hävitty

- pappi: liikkuu 1-2 ruutua; voidaan vaihtaa aiemmin pelissä syötyyn nappulaan (ei kenraaliin eikä velhoon)

- ritari: liikkuu 1-2 ruutua; voi hypätä toisen nappulan yli, jos päätyy tyhjään ruutuun; syö vihollisen palkkasoturin hypätessään sen yli

- katapultti: liikkuu 1 ruudun; pystyy pelivuorolla liikkumisen sijaan tuhoamaan 2-3 ruudun päässä olevan vihollisen nappulan

- porvari: liikkuu 1-2 ruutua; voi liikkumisen sijaan värvätä viereisessä ruudussa olevan vihollisen palkkasoturin ja tehdä tällä yhden siirron

- velho: liikkuu 1 ruudun; vain toinen velho voi syödä velhon

- praedor: liikkuu 1-3 ruutua; voi syödä myös oman puolen nappuloita


Leikit

Aatelispoikia rohkaistaan leikkimään tinasotilailla, ja aatelistytöt saavat leikkiä nukeilla jos heillä on vapaa-aikaa.

Maalaispojat rakastavat jalkapalloa. Tytöillä ei ole juuri aikaa leikkiä, mutta nuket ja kotileikki ovat suosituimpia. Heinänteon jälkeen lapset hyppivät ladon parsilta heiniin ja kaivelevat niihin tunneleita.

Monista maalaiskylistä löytyy keinu. Torpparinkieppi on laji, jossa joukkue vuorollaan menee kyläkeinuun ja se joukkue joka saa keinun useampia kertoja peräkkäin täysin ympäri on voittaja. (Ville Vuorela)

Sikahippa: Öljytään sika ja laitetaan kyläaukealle. Se talo, jonka väki saa kannettua sian kotiinsa, saa sen omaksi. Teräaseet ovat kiellettyjä. (Ville Vuorela)

Sikajuoksu: Kylähullu tms. naamioidaan siaksi. Hän juoksee kylän läpi ja kyläläiset saavat heitellä "sikaa" mädillä tomaateilla ja lannalla. Illalla kylähullu kylvetetään, syötetään ja juotetaan hyvin. (Niko Ruotsalainen) Tapa lienee osittain uskonnollinen; kylähullu ottaa kyläläisten syntejä harteilleen ja kun häntä rangaistaan, synnit pyyhkiytyvät pois.

Metsäläislapset saavat temmeltää metsässä kaiket päivät ja tehdä aivan mitä haluavat, kunhan nyt eivät polta koko metsää. Maineestaan huolimatta metsäläiset eivät kiduta eläimiä ja revi kärpäsiltä siipiä. Sellainen meno suututtaisi metsän jumalat. Metsästys, kalastus ja keräily ovat osittain leikkiä ja osaksi hyödyllistä työtä. Lapset harrastavat leikkisotia, joskus vähän totisempiakin, toisten klaanien lapsia vastaan. Mukana ovat sekä pojat että tytöt. Teini-ikäiset metsäläispojat yrittävät ryöstää itselleen samanikäisen tytön toisesta klaanista. Kiinni jäänyt poika saa kovan sakinhivutuksen. Paras mahdollisuus onnistua on, kun tyttö on vapaaehtoisesti mukana ryöstössä. Jos ryöstö onnistuu, klaanit tapaavat yleensä vähän ystävällisemmissä merkeissä ja vaihtavat lahjoja. Ryöstön tehneen pojan on kuitenkin yleensä hieman varottava, että hänen selkäänsä ei ilmesty salaperäisesti jostain puukkoa tytön mustasukkaisen velipuolen, serkun tai muun sukulaisen toimesta.

Paimentolaisilla on monia hauskoja leikkejä, joita voi harrastaa kodassa huonolla säällä. Näitä ovat mm. narukuviot, lautapelit, noppapelit (eläinten nikamilla), keitettyjen linnunmunien taistelu - munia hakataan yhteen ja se jonka muna särkyy joutuu luovuttamaan munansa, ja kilpailu jossa pitkä narulenkki pannaan kahden kamppailijan korvan taakse ja vedetään kunnes toinen luovuttaa.

Vuoristolaislapset saavat leikkiä kaiket päivät ulkona ja mitä rajumpia leikit ovat, sen parempi.

Vuoristolaisten kilpailuihin kuuluu myös hyvin jyrkkien rinteiden juoksu ylös ja takaisin alas mahdollisimman nopeasti. Tehtävään saadaan lisää haastetta jos kannettavana on korillinen kananmunia joita ei saa rikkoa, tai jos vastustajia saa heitellä kivillä. (Mike Pohjola)

Barbaarien isät kantavat poikiaan selässään. Tämä on tietysti haastavaa koska lapset kasvavat, ja vahvimmat rehvastelevat kantamalla aikuista harteillaan. (Petri Hiltunen)

Vuoristolaisten lumisota

Orlan Madar: Nuorten vuoristolaisten lumilinnoitus

Vuoriston kansoilla on tapana harjoittaa varovaisen viisaasti nuorukaisiaan erilaisissa sodan vaatimissa toimissa ja taidoissa linnoitusten valtaamiseksi. Erityisesti he innostavat sellaisiin esiharjoituksiin, jotka eivät aiheuta vammoja tai hengen vaaraa, mutta ovat silti nuorten mieleen.

Siitä syystä talvella pysyvän lumen aikaan nuorukaiset menevät vanhempien miesten kehotuksesta joukossa jollekin korkealle paikalle. Yhteistyöllä he kasaavat suuria määriä lunta, josta etenkin vapaapäivinään rakentavat linnoitusten muurien tapaisia esivarustuksia. He varustavat ne ampuma-aukoilla ja valelevat niitä jatkuvasti vedellä, jotta lumi sillä tavoin yhdessä veden kanssa pakkasen sattuessa kovettuisi hyvin lujaksi. Tällä huolellisella menettelyllä muurit vahvistuvat siinä määrin, että keveiden ryntäysten lisäksi ne voivat kestää metallikuulia ja muurin murtimien iskuja – mikäli nyt niitä tarvittaisiin.

Kun kaikki on valmista ennakolta määrätyt nuorukaiset jakaantuvat kahteen joukkoon, joista toinen menee lumilinnaan sitä puolustamaan, toinen jää ulkopuolelle sen valloittamista varten. Eikä noista hohtavan valkeista linnoista puutu mustia tai tummia lippuja tai vihreitä katajapensaita, joiden alla he halukkaasti käyvät taisteluun, eivät rahan vaan pelkän maineen vuoksi. Siinä ei kummaltakaan puolelta käytetä muita aseita kuin vain lumipalloja, joita he heittävät käsin toisiaan kohti. On näet säädetty rangaistukseksi alastomana jäiseen veteen upottaminen, jos joku tällä tavoin heitettäviin lumipalloihin kätkisi kiven, rautaa, puuta tai jäätä.

Sitä paitsi jotkut piirittäjistä kaivavat kaniinien tavoin lumen alle käytäviä, joita myöten he tunkeutuvat linnaan karkottaakseen sen puolustajat asemistaan. Eipä kestä kauankaan ennen kuin nyrkein tapellaan käsikähmässä, kunnes lippu siepataan ja hävinnyt puoli alistuu, voidakseen toisella kertaa, kun taistelu uusitaan voittanutta puolta vastaan samassa linnoituksessa (jos se käy päinsä), juhlia omaa voittoaan.

Näissä leikeissä he toimivat yhtä tarmokkaasti ja voimakkaasti kuin jos he kamppailisivat jotain sivistyneisten seutujen linnaketta vastaan. Mutta niitä jotka pakenevat tai pelokkaina välttävät taistelua rangaistaan, jos heidät vain saadaan kiinni, tunkemalla niskasta lunta ihon ja vaatteiden väliin ja heidät ajetaan pois häpäisevästi nimitellen ja herjaten, jotta he toisella kerralla pysyisivät urhoollisemmin paikoillaan ja puolustaisivat kiihkeämmin linnoitusta. Eräitä rangaistaan antamalla hirveällä pakkasella jäisen veden tippua pisaroittain päähän ja kaulaan. Kaikki nämä lievät rangaistukset annetaan huvittavana näytelmänä niskoittelijoille ja typeryksille.

- Farrignian yliopiston arkkimaisteri Orlan Madar, 412 V.a.

Kiitokset

Juha-Pekka Ahonen, Petri Hiltunen, Erkka Leppänen, Mike Pohjola, Niko Ruotsalainen, Juha Sihvonen, Ville Vuorela