Japas

Praedor Wikistä


Japas on Itkevän idän syrjäisin kolkka, jonka kuningas on jatkuvissa riidoissa vähäisempien aatelisten kanssa.

Japasin ruoasta

Jos karjanrehusta onkin pulaa, koska Arkesin rantaniityt ovat saastuneet, ovat Japasin pellot varsin tuottavia. Viljaa ja perunoita riittäisi ... Mutta aateli rohmuaa niistä suurimman osan. Tavallinen kansa joutuu lisäämään leipäänsä pettua tai parkkia, ja vähiä perunoita täytyy säästää siemenperunoiksi. Suola on kohtuullisen halpaa, sillä sitä tuodaan naapurivaltio Seresistä.

Harvoilla on lehmiä, sikoja tai edes kanoja, rehupulan takia.

Syksyllä sadonkorjuujuhlassa voi maalaiskylässäkin olla pöytä koreana: ohra- tai vehnäleipää, juustoa, paistettua lampaanlihaa, sipulia ja valkosipulia, perunoita, suolattua tai hapatettua kalaa, tuoretta paistettua kalaa, vuohenmaitoa ja olutta.

Nälkäherran päivinä myöhään keväällä järsitään sitten viimeisiä suolakaloja, voikukanjuuria ja muita kasveja, lintujen munia, ja - jos on hyvä tuuri - paistetaan jäniksiä, oravia tai muuta riistaa.

Halvin ruoka on suolakala, usein seresläiseen tapaan hapatettuna koska se ei ole niin tappavan suolaista kuin tavallinen. Mieto olut on halvin juoma. Lampaan- ja vuohenmaidoista valmistetaan kovia, pitkään säilyviä ja suolaisia juustoja, mutta ne ovat kalliita koska yhteen juustoon tarvitaan tosi paljon maitoa. Voi on erittäin kallista.

Rikkaille tuodaan luksusta: viiniä, Todin paloviinaa, riikinkukkoja, suolasikaa, mausteita, simaa, jne. ja Japasissa kaikki luksus onkin sitten todella kallista koska matka on pitkä ja kuljetus hankalaa.

(Keittojen kirja sekä Discord Praedor-ryhmän keskustelu 23.8.2023)