Paperi

Praedor Wikistä


Paperi on kuiduista valmistettu ohut materiaali, jota käytetään paitsi tallentamaan kirjoitusta niin myös moniin muihin tarkoituksiin. Paperin valmistus lienee keksitty joskus Borvarian tuhon jälkeen. Suurin osa paperista tehdään kangaslumpuista. Ne pestään, pannaan likoamaan veteen, leikellään, murjotaan ja sekoitellaan kunnes saadaan paperimassaa, josta siivilöidään halutun paksuinen levy. Kun siitä on puristettu liika vesi pois, se ripustetaan kuivumaan. Valmistus on suhteellisen helppoa mutta parasta paperia valmistavat ammattilaiset.

Tapetti on uudenaikainen ja muodikas sisäseinien päällystämiseen käytetty paperi jossa on usein värejä, kuvioita tai jopa upeita maalauksia. Erilaiset kauniit maisemat ja maalaisidyllit ovat suosituimpia.

Oljypaperi on öljyllä käsiteltyä paperia, joka kestää hyvin vesisadetta. Ison öljypaperin voi yksinkertaisesti levittää päälleen sateensuojaksi. Öljypaperista valmistetaan myös sateenvarjoja. Hienoimmat niistä ovat suoranaisia taideteoksia ja hyvin muodikkaita.

Pergamentti

Ennen paperia käytettiin nahasta valmistettua pergamenttia. Parasta on vuohen nahka, mutta myös lampaan- ja vasikannahkaa käytetään. Pergamentin valmistus on haisevaa, raskasta ja hidasta työtä, ja eläimet ovat kalliita - yhdestä vuohesta ei saa kovin montaa arkkia.

Pergamenttia valmistetaan silti yhä, sillä Artanten pyhät kirjat on perinteisesti kirjoitettu käsin pergamenttiarkeille ja niiden viralliset kopiot valmistetaan edelleen näin. Saatavilla on myös painettuja kopioita, mutta temppelissä pitäisi tavan mukaan käyttää aina aitoa käsin kirjoitettua kirjaa.