Kiltapallo

Praedor Wikistä

Kiltapallo on etäisesti rugbyä muistuttava pallopeli, jossa pelaajien välinen nyrkkeily ja paini ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin pallon kuljettaminen maaliin.

Kiltapallon alkuperä

Nykyään kaikki Keski- ja Pohjois-Jaconian valtakunnat ilmoittavat olevansa se paikka, jossa kiltapallo keksittiin, mutta sen alkuperä on todennäköisimmin Selfiassa. Laji on erittäin suosittu kaikkialla Keski- ja Pohjois-Jaconiassa ja nykyisin myös killat muodostavat joukkueita, siitä nimitys kiltapallo.

Villen kamppanjaan tekemäni hahmolla on harrastuksia, joilla ei juuri ole tekemistä Praedorin ammatin kanssa. Yksi näistä harrastuksista on kiltapallon fanittaminen. Kiltapallo sai paljon inspiraatiota Firenzessä pelattavasta Calcio Storicosta. Alkemistina hahmo on väsäillyt värillisiä savusoihtuja tiiminsä peleihin ja kantaa ylpeänä Punamustien, eli Farrignian kanavalaivurien killan joukkueen värejä asetakissaan. Praedorit, naiset ja vuoristolaiset ei kuulemma saa pelata. Mutta haaveita pitää aina olla. - Martti Huusko, 7.11.2021, Facebookin Praedor-ryhmä, Kiltapallon perustava kommentti
<<Eräässä Jaconian suuressa kaupungissa?>> harrastetaan rugbyn kaltaista pallopeliä, jossa saa nyrkkeillä ja painia - myös niiden kanssa joilla ei ole sillä hetkellä pallo hallussa. Silmiin ja sukuelimiin ei saa kajota ja kaikki aseet ovat kiellettyjä. Pelaajien pussihousut ja paidat (jotka usein riisutaan) ovat joukkueen väreissä. Musiikki, kulkueet, hurraavat kannattajajoukot ja vedonlyönti ovat tärkeä osa lajia, samoin kuin joukkueen ja pelaajien kunnia. Kamppailut käydään ehdottomasti vain mies miestä vastaan. On suuri häpeä, jos hyökkää usean pelaajan voimin yhden vastustajan kimppuun. Palloa saa toki tavoitella joukolla. - Ville Vuorela, kaanoniin hyväksynyt Petri Hiltunen Facebookissa 6.8.2020). Ks. Florentine Football: Sport of the Modern Gladiator (YouTube).

Tavallisin pallo on täyteen puhallettu sianrakko, joka on päällystetty nahalla. Nahka ja ompeleet imevät helposti vettä, joten märällä säällä pallosta tulee painava ja pehmeä, jopa vaarallinen.

Säännöt

Ottelut kestävät tunnin ajan ja ne käydään, mikäli mahdollista, hiekkakentällä joka on kaksi kertaa niin pitkä kuin leveä (tavallisimmin noin 100 kertaa 50 askelta). Valkoinen linja jakaa kentän kahteen neliöön. Koko takalinja on maalialuetta.

Joukkueissa on 27 pelaajaa. Vaihtopelaajia ei sallita kesken pelin. Maalivahteja on enintään neljä, taaempia puolustajia kolme, keskikentän puolustajia viisi, ja hyökkääjiä 15. Kummankin joukkueen kapteeni ja viirinkantaja ovat keskellä maaliverkkoa. He eivät osallistu aktiivisesti peliin, mutta voivat järjestää joukkueen strategiaa ja keskeyttää pahimpia tappeluita.

Päätuomarilla on apunaan kuusi linjatuomaria, lisäksi kentän ulkopuolella on komissaari. Päätuomarin sana on laki ja hän pitää huolta siitä että peli on sujuvaa. Hän astuu kentälle vain antamaan rangaistuksia ja palauttamaan järjestyksen tappeluiden jäljiltä.

Jokaiseen joukkueeseen kuuluu ainakin yksi päätuomari ja linjatuomari; he eivät saa tuomita oman joukkueensa otteluita, vaan aina muiden otteluita. Komissaari tarkkailee myös sarjan tilannetta ja välttää valitsemasta päätuomaria jolla olisi intressejä tuomita ottelua jomman kumman joukkueen eduksi. Päätuomarit ovat usein entisiä huippupelaajia.

(TODO jatkuu... Ks. mm. Calcio Fiorentino @ Wikipedia).

Joukkueita

Vain muutama esimerkki.

Joukkue Värit Huom.
Holrusin apteekkarien kilta Musta ja valkoinen
Farrignian kanavalaiturien kilta Punainen ja musta
Farrignian yliopiston joukkue Ruskea ja valkoinen (yliopiston vaakunan mukaan) Kieroista tempuista ja piloista tunnettu
Galthin maajoukkue Valkoinen Ainoa varsinainen maajoukkue
Oftin helmenkalastajien kilta Hopea ja sininen Kapteeni Baugen hukkui 490-luvulla V.a. Kuninkaan kanavaan ja katosi.
Teurastajien kilta Verenpunainen ja luunkeltainen Kuuluisa Barvabal oli joukkueen tähti. Hän kuoli pelikentälle.
Naisjoukkue (?nimi) Sininen ja valkoinen Teniran Mada perusti ensimmäisen naisjoukkueen 490 V.a., koska hänestä oli hauska katsella kun naisia hakataan pelikentällä.
Pyykkärit Vaaleanruskea Pelätty naisjoukkue, perustettu 490 V.a. (Pyykkäreitä vahvoina naisina ehdotti Eltharrion)
Turpeennostajat Vihreä ja ruskea Kivikova jengi maaseudulta; turpeennostajat tekevät äärimmäisen raskasta työtä ja harjoittelevatkin suolla.
Seppien kilta Hopea ja punainen

Kuningatar Liala Mada pysyy erossa kiltapallosta, jossa pyörii isot rahat ja kansa voi hermostua jos heidän lempilajiinsa puututaan.

Keskustelu joukkueista

Zimrahil: Porvariperheiden nuorimmista pojista koostuva joukkue? Perheet ostavat vesoilleen joukkuepaikan ja parasta valmennusta mitä rahalla ja suhteilla saa. Vai soveltuuko rahvaan kanssa kilpailu rahaväelle? Vaihtoehtoisesti joukkue koostuu aatelisten ja porvarien aviottomista pojista.

Kilahti: Vastalause: Porvarit OVAT rahvasta. Ainakin aatelisten mielestä.

ruoste: Miten voi päästä kiltapalloon jos ei ole kiltojen jäsen?

Ville_Vuorela_FIN: Harvinaisella ja usein paheksutulla diilillä jonkin killan kanssa

Ville_Vuorela_FIN: Se on hyvin epätavallista ja lietsoo eripuraa kiltojen välille, mutta ei ennenkuulumatonta.

Ville_Vuorela_FIN: "Joo, hän on seppäkillan hiilien kiillottaja"

np: Tarvitseeko kaikkien olla kiltoja? Entä jos on esim. jokin neljännen kehän kortteli, joka on perustanut joukkueen?

Kristel: äkkiseltään veikkaisin, että pelata voi kyllä esim. kortteliporukalla, mutta pärjätäkseen ns. virallisissa kisoissa tarttee taakseen jonkun killan tuen

Kristel: mutta sehän ei siis estä vaikkapa naapurikorttelien välisiä otteluita, ja tietysti omien kannattajakuntien muodostumista 🙂

Kilahti: En myöskään näe pakollisina mitään hienoa liigaa vuosittain vaan enemmän haaste otteluita sen mukaan mitä saadaan järjestettyä.

np: Näin juuri. Kiltapallo ei ole läheskään niin järjestäytynyttä kuin joku ammattisumo tai jääkiekkoliiga.

Naisjoukkueista

Kaksi naisjoukkuetta, toinen on mahtikauppiaiden sponsoroima cheerleader- ja näytösottelujoukkue. Toinen ottelee tosissaan ja on keskikastia, mutta jotkin miesjoukkueet kieltäytyvät ottelemasta heitä vastaan ja tuomaripeli on misogynististä. - Ville Vuorela, Praedor.net @ Discord, 17.4.2024

Ensin mainittu on jäänne Teniran Madan perustamasta naisjoukkueesta. Heidän ottelunsa olivat alusta asti näytös- tai "ystävyys"otteluita, joista ei lyöty ainakaan voittajavetoja, eikä joukkue tietenkään päässyt mestaruuskisoihin.

Toinen joukkue on Pyykkärit. Kaupungin pyykkärit, jotka ovat työnsä takia vahvoja naisia, perustivat oman joukkueensa 490 V.a. vähän Madan naisjoukkueen perustamisen jälkeen. Tuomarineuvosto ei uskaltanut kieltää joukkuetta, koska kuningas oli juuri perustanut naisjoukkueensa. Pyykkäreitä ei päästetä ottelemaan "parhaiden" joukkueiden kanssa, koska pelätään, että he voittaisivat! Joukkue on tällä hetkellä keskikastia.

Kiltapallon Jaconian mestaruuskisat

Kiltapallon Jaconian mestaruuskisat järjestetään joka neljäs vuosi Farrigniassa, Arbilan kultaisessa maljassa. Varsinaisia maajoukkueita ei ole vaan samat joukkueet kuin muulloinkin. Joukkueiden määrä on rajoitettu 16:een. Karsinta tapahtuu liigapisteiden, äänestysten yms. perusteella. Tuomarineuvostolla on valta päättää, hyväksytäänkö joukkue mukaan. Ulkomaalaiset saavat kukin lähettää kaksi joukkuetta kisoihin, Farrignia saa suurimpana ja järjestävänä maana kaikkiaan 6 joukkuetta mukaan.

Galthilaiset keksivät muutama quadrenniaali sitten koostaa joukkueensa parhaista pelaajista, eli he loivat maajoukkueen. Se on kiistatta kisojen kovin joukkue, ja se on hyvin vaikea voittaa. Ainakin kolme viimeisintä mestaruutta on mennyt Galthiin.

Mikäli ulkomailta ei tule riittävästi joukkueita, valitaan Farrignialaisista joukkueista lisää kunnes 16 joukkuetta on täynnä.

Maa Joukkueiden määrä Huom.
Farrignia 6 3 pääkaupungista, 3 muualta Farrigniasta
Galth 1 Heille kuuluisi 2 paikkaa, mutta he lähettävät vain kivikovan maajoukkueensa
Piperia-Justia 2
Selfia 2
Travan 3
Tutus 2

Holrusissa pelataan kiltapalloa, mutta he eivät osallistu muiden maiden kisoihin.

TODO:

Pelit on sen verran kovia koitoksia että ei ehkä voi käyttää 4x4 lohkoja. Finaaliin edenneellä olisi silloin kai 6 ottelua takana?

Komissaari tai joku järjestää joukkueet paremmuusjärjestykseen ja vastakkain laitetaan "kovin" ja "huonoin", sitten toiseksi kovin ja toiseksi huonoin... silloin finaaliin pääsee vain, öö, kolmen ottelun jälkeen?

Farrignia ei ole antiikin Rooma, jossa kansalaisten ei tarvinnut juuri tehdä töitä ja heillä oli aikaa istua amfiteatterissa vaikka joka päivä. Otteluita olisi siis ehkä vain yhtenä päivänä viikossa. Kenties Artantenpäivänä, joka on viikon vapaapäivä. Niin pyhä päivä se ei ole etteikö voisi pelata.

Tai ehkä Pesupäivänä (vastaa lauantaita) ja Artantenpäivänä. Silloin saisi sopivasti 2 ottelua kumpanakin päivänä ja ekat 8 matsia siis 2 viikossa. Kauemmin levänneet ottelevat sitten sitä seuraavalla viikolla.

Eltharrion: Ja ensimmäisen kierroksen jälkeen voi hyvinkin nähdä että on vain yksi ottelu per päivä, että joukkueet ehtivät palautua (koska 2. kierroksella on enää 8 joukkuetta, joten menisi taas se 2 viikkoa käydä matsit läpi) Semifinaalit ehkäpä ihan yksi per viikko että tuo kahden viikon "kierrosaika" pysyy samana, ja sitten tulee finaali kahden viikon tauon jälkeen. Tarkoittaisi siis kahden kuukauden (jos on 4 viikon kuukaudet) peliä, eli koko homma pysyisi 2-2-2-2-2 logiikassa aika tehokkaasti.

Esimerkki kiltapallon mestaruuskisojen aikataulusta vuonna 514 V.a.


Keskustelua 26.3.2024, Facebook, #praedor

[13.55]Ville_Vuorela_FIN: Galthilaiset ovat aina olleet itsepäisiä vapaa-ajattelijoita (okei, pääkaupungissa, takapajula on takapajula on takapajula)
[14.23]np: Galth on siis Jaconian Osaka. Osakalaisia pidetään röyhkeinä, äänekkäinä ja jääräpäisinä - tietysti japanilaisittain ... eli jonkun slaavin mielestä olisivat ihan hiljaisia hissukoita.
[14.49]Niko ruotsalainen: tulimieleen tulisiko kisajärjestelmästä mielekkäämpi jos otteluparit arvottaisiin ekalle kierrokselle niin kuin esim mestareiden liigassa.Muuten saatta joka vuosi olla tilanne että mestarijoukkue vie huonointa jo ekalta kierrokselta.
[15.08]np: Voisi olla näinkin.
[15.09]Niko ruotsalainen: tuli mieleen että arvonta ja ottelu parien huudatus sinällään on jo tapahtuma ja pienen mellakan aihe
[15.12]np: Kuningatar ei ainakaan toimisi onnettarena, ei sovi hänen arvolleen. Saattaisi ehkä käydä avaamassa kisat.
[15.14]np: Arvonta pitäisi suorittaa puolueettomasti ja ilman mahdollisuutta huijata, millähän metodilla se olisi...
[15.16]Niko ruotsalainen: ei mikään systeemi oli korruptio vapaa...kaikki joukkueden värissä olevat huivit laitetaan tynnyriin jota pyöritetään sitten.sokea onnetar nostaa kaksi huivia kerrallaan

Kiltapalloilijoiden uskomuksia

Teurastajien killan kuuluisa pelaaja Barvabal vaati aina saapua kentälle viimeisenä. Tätä pidetään edelleen onnekkaana. Kunnian saanut pelaaja pitää tämän paikan siihen asti kunnes lopettaa pelaamisen.

Baugen, 490-luvulla V.a. Oftista Farrigniaan asti pelaamaan tulleen joukkueen kapteeni, päätti, että joukkueen täytyy käydä uimassa Kuninkaan kanavassa. Se puhdistaisi heistä pahat henget ja toisi onnea. Ikävä kyllä Baugen itse katosi tuolla uintimatkalla. Hän mahdollisesti hukkui, ja ruumista ei koskaan löydetty. Oftilaisten pelit sujuivat surkeasti. Niinpä useimmat joukkueet peseytyvät nykyisin peliä edeltävänä päivänä, eivät pelipäivänä.

Kreiman heitti erään hyvän pelin jälkeen paitansa katsojille. Sen jälkeen kaikki tuntui menevän pieleen. Suurella vaivalla hän sai jäljitettyä katsojan, joka oli pitänyt paidan ja sai ostettua sen takaisin. Sen jälkeen hänestä tuli suuri pelaaja. Monilla pelaajilla on tietty vaatekappale tai rätti tai muu onnea tuova esine.

Monilla joukkueilla on tapana, että pari pelaajista viskaa hieman suolaa kentälle ennen ottelua. Korandinho, galthilaisen joukkueen kapteeni, tilasi ennen mestaruuspeliä kokonaisen kottikärryllisen suolaa heitettäväksi. Ja joukkuehan voitti! Tämä temppu on nyt kielletty säännöissä.

Pelin jälkeen kentälle jäävät irronneet hampaat tuottavat onnea. Heti pelaajien poistuttua monet asiasta tietävät katsojat ryntäävät etsimään niitä. Jotkut tosin myyvät ne tekohampaiden valmistajille johonkin varakkaaseen mutta hampaattomaan suuhun asennettavaksi.

Rahvaan suuri sankari, Razo oli tavattoman taikauskoinen. Hänen piti pukea kaikki sukista alkaen aina tietyssä järjestyksessä, kiertää koko areena kolmeen kertaan, käydä koputtamassa puuta ja niin edelleen. Lopulta hänen rituaalinsa veivät niin paljon aikaa, että hän ei enää ehtinyt ajoissa peliin mukaan ja sai potkut joukkueesta. Liiallisuuksiin ei siis kannata mennä.

- Niksi-Praedor, s. 38.

Kiitos

Martti "Kiltapallon isä" Huusko, Eltharrion, Niko Ruotsalainen, Ville Vuorela, Erkka Leppänen

Aiheesta muualla